Evlerde iş yerlerinde ve pek çok mekanda gerek görsel güzellik gerekse yumuşak ve sıcak bir zemine basmak için halı kullanımı tercih edilmektedir. Hem iç hem de dış mekanlarda kullanım alanı oldukça yaygın olan halılar gün içerisinde kir, nem gibi pek çok dış etkiye maruz kalarak kirlenmekte ve zaman içerisinde koku yapmaya başlamaktadır. Kir ve nem harici bir de yanlışlıkla ıslanma sonucu oluşan kötü kokular kullanıcıların korkulu rüyası haline gelmiştir. Pek çok insan için oldukça mide bulandırıcı olan bu kokudan kurtulmak ise hayli emek isteyen bir durum.
Islanan Halı Kokusunu Giderme Yöntemleri
1-)Güneşletme Yöntemi
Evde temizlik yaparken yanlışlıkla dökülen sular, küçük çocukların yaramazlık yaparken döktüğü sular ya da yıkama sonrası tam kurumama problemleri yüzünden halılarda kötü koku oluşabilmektedir. Tüm mekanı etkisi altına alan halı kokusu ise kişileri zorlamaktadır. En doğal ve basit yöntemlerden bir tanesi eğer mümkünse ve uygun mekan varsa kokan halıları güneşletmektir. Ancak güneşletme işlemi yapılırken halının arka yüzünü sermeye dikkat ederek renginin solmasına engel olmalısınız.
2-)Karbonatlama Yöntemi
Kötü kokuya sahip halılarınızın üzerine bir miktar karbonat attıktan sonra en az yarım saatlik bir bekleme sürecinin ardından elektrik süpürgesi ile süpürünüz. Karbonat ile uygulanan bu basit yöntemin etkili olduğunu göreceksiniz.
3-)Havalandırma Yöntemi
Kötü koku oluşturan halıları her zaman güneşlendirmek pek de mümkün değildir. Örneğin duvardan duvara halıları taşımak neredeyse imkansızdır. Bu yüzden evdeki tüm kapı pencereleri açarak kurutma yöntemine başvurabilirsiniz. Tabii ki bu yöntemde hava şartları önemli bir faktör olarak karşımıza çıkmaktadır. Havalandırma yöntemi için güneşli havaları seçmeniz daha doğru bir karar olacaktır.
4-)Islak-Kuru Vakum Makinesi Yöntemi
Islak-kuru vakum makinelerinin yardımı ile halınızın ıslak yerini vakumlayarak daha hızlı kurumasını sağlayabilir, koku oluşumunu engelleyebilirsiniz.
5-)Su, Karbonat ve Beyaz Sirke Karışımı Yöntemi
İki su bardağı su, bir fincan beyaz sirke ve iki su bardağı karbonattan oluşan karışımı hazırlayıp koku yapan bölgeye sürünüz. Ancak fazla miktarda sürmemekte fayda var, halıyı tekrar aşırı derecede ıslatıp kokuşmasına sebep olmamalıyız.
6-)Halı Temizleme Yöntemi
Kirlenen ve koku yapan halılarınızı temizlemek ile kaybedeceğiniz vaktiniz yoksa pratik bir yöntem olarak halı temizleme şirketlerini tercih edebilirsiniz. Yılda en az bir kere olmak üzere halılarınızı temizleme şirketine yollayarak hem kötü kokularından hem de kirlerinden kolaylıkla kurtulabilirsiniz.